Maca

Maca, toiselta nimeltään Ginseng, on Perun Andien rinteiltä kotoisin oleva juurikasvi, jota muinaiset inkat käyttivät jo tuhansia vuosia sitten saadakseen voimaa ja vahvuutta.

Maca eli “Perun Ginseng” on ollut tärkeä osa Perun alkuasukkaiden ruokavaliota kasvin monipuolisuuden vuoksi. Macaa on helppo kasvattaa ja se on arvokas ravintokasvi, jolla on myös lääkinnällisiä vaikutuksia.

Koko Maca kasvi on syötäväksi kelpaava, mutta kasvin tärkein osa on sen juuri, jota arvostetaan sen sisältämän erittäin korkeiden ravintoarvojen vuoksi.

Macan terveysvaikutukset

Perun Andeilla karuissa oloissa kasvava Maca soveltuu moneen eri käyttötarkoitukseen ja on nykyään tulossa tunnetuksi myös muualla maailmalla.

Perinteisessä Perulaisessa yrttilääkinnässä Macaa on käytetty mm. immuniteetin vahvistamiseen, tuberkuloosiin, kuukautishäiriöihin ja vaihdevuosioireisiin.

Maca alkoi kiinnostamaan nykyaikaista lääketeollisuutta juuri kasvin lääkinnällisten vaikutuksen ansiosta, minkä vuoksi lääketeollisuus onkin nykyään Macan pääkäyttäjä.

Nykyaikainen lääketeollisuus on huomannut Macasta olevan avuksi moneen eri vaivaan, kuten mm. stressiin, uupumukseen, ikääntymisen hidastamiseen, unen laadun parantamiseen, hedelmällisyyteen, osteoporoosiin ja hiusten lähtöön. Nykyään myös painon-nostajat ja kehonrakentajat turvautuvat Macaan luonnollisena vaihtoehtona anabolisille steroideille.

Macan tärkeimmän osan eli juuren sisältämien runsaiden ravintoaineiden, kuten aminohappojen, vitmiinien, mineraalien, jodin ja raudan ansiosta Maca on omaa laatuansa oleva superkasvi.

Maca tuotteiden ostaminen

Macaa myydään useimmiten luomutuotettuna jauhona, mutta sitä voi löytää myös kokonaisena kasvina.

Suomessa Maca tuotteita voi ostaa esimerkiksi luontaistuotekaupoista tai verkkokaupoista.

Maca tuotteiden käyttö

Luonnon omaa ihmekasvi Macaa voit käyttää monin eri tavoin.

Maca sopii käytettäväksi esimerkiksi jälkiruoissa, kuten vanukkaissa, myslissä, viilissä ja jogurtissa. Se sopii myös käytettäväksi kylmissä ja kuumissa juomissa.

Suositeltava päiväannos on yleensä kaksi ruokalusikallista Maca jauhetta.