Superhedelmät

Acai

Acaimarja, englanniksi nimeltään Acai Berry, on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi maailman suosituimmaksi terveystuotteeksi. Pienellä tummanvioletilla acaimarjalla on runsaasti terveellisiä ominaisuuksia.

Etelä-Amerikan tiheästä Amazonin sademetsästä löydetty marja kasvaa acai-palmujen latvoissa, joista alkuperäiskansat ovat niitä poimineet jo vuosisatojen ajan ravinnokseen parantavien ja ravitsevien ominaisuuksien vuoksi.

Acaimarjat sisältävät erittäin paljon antioksidantteja, kuten myös vitamiineja, mineraaleja ja terveellisiä rasvahappoja. Tämän vuoksi acaimarjaa kutsutaan superhedelmäksi.

Acai-marjojen terveysvaikutukset

Trooppinen sademetsien ilmasto ja ravinnerikas maaperä luovat täydelliset olosuhteet terveellisten ja ravinnerikkaitten marjojen kehittymiseen.

Acaimarjasta saatava ravintosisältö täyttää suuren osan päivittäisistä ravitsemussuosituksista. Marjoista keho saa muun muassa hiilihydraatteja ja aminohappoja. Ne kohottavat kestävyyttä ja toimintakykyä, mutta vielä tärkeämpänä pidetään acain sisältämää suurta antioksidanttipitoisuutta, joka lisää elinvoimaisuutta, sekä vastustuskykyä, joka käy jatkuvasti taistoa ympäristön luomia haasteita vastaan.

Acaimarjojen terveelliset ominaisuudet auttavat myös kehoa monissa muissa tehtävissä, kuten ylipainon tuomien ongelmien estämisessä parantamalla aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, sekä auttamalla silmäongelmia marjan sisältämän harvinaisen antosyaniinin avulla ja parantamalla unen laatua marjan sisältävän runsaan B-ryhmän vitamiinien ja aminohappojen lihaksia rentouttavan vaikutuksen avulla.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan acaimarjoilla voidaan vastustaa jopa syöpäsoluja. Tämä on kiistanalainen ja tarkempaa tarkastelua kaipaava aihe.

Acai-tuotteiden ostaminen

Acaituotteita myydään monessa eri muodossa, kuten mehuna, kuivattuina marjoina, kapseleina ja pakastekuivattuna jauheena.

Suomessa acaituotteita ei vielä monessa paikassa myydä, jonka vuoksi monet tilaavatkin tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista, joissa hinnatkin ovat yleensä edullisemmat.

Acai-tuotteiden käyttö

Acaituotteiden käytössä vain mielikuvitus on rajana. Koska marjat ovat oikeasti hyvän makuisia, voit käyttää niitä esimerkiksi jälkiruokien ja teen maustamiseen, kuten myös jogurttiin ja mehuun sekoitettuna.

On syytä huomioida, ettei acaita kutsuta superfoodiksi aiheetta, mutta harvemmin kuullaan acaiin liitettävän seuraava väite: se on kaloripommi. Melko mauttomat marjat sisältävät keskimäärin 500-550 kaloria per sata grammaa.

Acaita sisältäviä tuotteita voi löytää esimerkiksi Ruohonjuuri.fi-nimisestä nettikaupasta; sen valikoimassa on esimerkiksi ketogeeniseen ruokavalioon suunnattu pähkinäpatukka. 35 grammaa painavan tuotteen hintalappu on 2,85 euroa.