Superhedelmät

Goji

Gojimarja, englanniksi nimeltään wolfberry, tulee Tiibetistä, jossa niitä kasvaa korkealla Himalajan rinteillä. Gojimarja on oranssinpunainen, pieni ja soikea marja, joka maistuu kirsikan ja karpalon sekoitukselta.

Goji eli "Himalajan ihmemarja" on maailman ravinnerikkain hedelmä. Se sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita, vitamiineja, mineraaleja ja siinä on enemmän antioksidantteja kuin missään muussa marjassa.

Sana "Goji" tarkoittaa iloista. Sanotaan, että jos syöt niitä aamulla, olet iloinen koko loppupäivän.

Goji marjojen terveysvaikutukset

Goji on nykyään kasvava mielenkiinnon kohde tieteelliselle tutkimukselle, kuin myös hyvinvoinnistaan huolehtiville ihmisille.

Goji on ollut Kiinassa keskeinen parantava ja elinoimaa tuova kasvi jo tuhansia vuosia. Sen on sanottu mm. parantavan näköä, vahvistavan vastustuskykyä ja olevan pitkäikäisyyden salaisuus.

Tutkimuksissa gojimarjojen käytöllä on todettu myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi immuunijärjestelmän vahvistumisessa, unen laadun parantumisessa ja verensokeri- ja rasva-arvojen tasapainottamisessa, jossa sen vaikutusmekanismia ei vielä tunneta.

Marjan sisältämän runsaan antioksidanttipitoisuuden vuoksi se hidastaa elimistön väistämätöntä vanhenemista. Tämän voi huomata mm. ihon hyvinvointina ja energisyytenä.

Erään tutkimuksen mukaan gojimarja on sen sisältämän harvinaisen polysakkaridin ansiosta osoittautunut myös tehokkaaksi keinoksi syövän torjunnassa

Goji-tuotteiden ostaminen

Gojituotteita myydään yleensä kuivattuina, mutta myös mehuna, kapseleina ja pakastekuivattuna jauhona.

Suomessa gojimarja tuotteitta myydään muun muassa luomutuotekaupoissa ja terveyteen erikoistuneissa verkkokaupoissa.

Goji-tuotteiden käyttö

Gojituotteiden käytössä vain mielikuvitus on rajana. Hyvän makuisia gojimarjoja voit käyttää esimerkiksi jälkiruoissa, myslissä, kiisselissä tai vaikka hauduttaa niitä teen kanssa.

Runsaan C-vitamiinipitoisuuden ansiosta gojilla on myös piristävä vaikutus. Siksi se on oivallinen tapa aloittaa aamu, kun tarvitset lisäenergiaa ja valppautta.

Gojimarjojen käytöllä ei ole ylärajaa, eli niitä voit huoletta syödä niin paljon kuin haluat. Gojia voit myös kasvattaa itse. Kasvatusvinkkejä voi lukea vaikkapa Plantagenin nettisivuilla sijaitsevasta kasvioppaasta. Siellä kerrotaan ensimmäisen marjasadon joskus valmistuvan jo samana vuonna mikäli siemenet kylvetään riittävän varhain keväällä. Plantagenissa kerrotaan myös muiden marjojen, kuten Suomen metsien omiin superruokiin kuuluvan mustikan, kasvattamisesta.